Hummus, czyli słynna pasta z ciecierzycy. Doskonała do wszystkiego.
Nadaje się na imprezowe przekąski, wieczór filmowy czy śniadanie, obiad lub kolację.
Ciecierzyca
Jej głównym składnikiem jest ciecierzyca zwana również cieciorką lub grochem włoskim.
Cieciorka to głównie źródło białka i węglowodanów. Zawiera ona dużo błonnika, więc jest doskonała przy odchudzaniu. Znajdziesz w niej również wapń, magnez, żelazo oraz wiele innych minerałów i witamin.
Najlepiej jest ją ugotować samemu w szybkowarze. Zapracowani niech sięgną po ciecierzycę z puszki.
Tahini
Drugim ważnym składnikiem jest Tahini — pasta/masło z prażonego sezamu.
Powstaje ona w wyniku ucierania lub mielenia ziaren sezamu. Można ja robić z białego lub czarnego sezamu.
Tahini zawiera wiele witamin i minerałów. Dostarczy nam również nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.
Stosujemy tę samą zasadę co wyżej. Dla tych, co mają więcej czasu — zrób ją sama. Zapracowani muszą sięgnąć po pomoc sklepową.
Kmin rzymski
Składnik numer trzy to kmin rzymski. Jest on często mylony z kminkiem, a to zupełnie inna przyprawa.
Kmin rzymski jest popularny w Indiach, Maroku czy Turcji.
Jest on idealnym źródłem żelaza, wiec jest doskonały dla osób z anemią. Pomaga również w obniżeniu cholesterolu.
Jak stosować hummus
Można go jeść z krakersami z ryżu brązowego (przepis już niedługo). Doskonale nadaje się do wrapów warzywnych czy jako sos do warzyw na przekąskę.
Podsumowanie
Składniki — Hummus tradycyjny
- 1 puszka ciecierzycy (240g ugotowanej)
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1/2 łyżki tahini
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku rzymskiego
- 2 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie
- Ciecierzycę należy wypłukać i odsączyć. Nie wylewaj wody z ciecierzycy (aquafaba).
Można ja wykorzystać. To już niedługo w kolejnych przepisach. - Do blendera lub robota kuchennego dodajemy wszystkie składniki. Wodę reguluj podczas miksowania tak, aby uzyskać odpowiednią konsystencje.
- Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Przechowywać w lodówce w hermetycznym pojemniku.
Udekoruj prażonym sezamem, pokruszoną papryką lub świeżymi warzywami.
Hummus buraczany
Składniki jak na hummus tradycyjny.
Dodatkowy składnik to pieczony lub gotowany burak.
Dodany do reszty składników da piękny różowy kolor i słodki smak
Hummus szpinakowy
Składniki jak na hummus tradycyjny.
Dodatkowy składnik to dwie garści szpinaku.
Dodany do reszty składników da piękny zielony kolor i niezwykły smak.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów znajdziesz w książkach Kazimierza Kłodawskiego.
Zawierają one smakowite przepisy i są po brzegi wypełnione wiedzą.
Masz pytania? Napisz mi je w komentarzu lub wyślij maila.
Pozdrawima
Ola
SHARE THIS:
Image Designed by Freepik