• Koszyk jest pusty
  • Kuchnia
  • Medycyna jutra
    • Wegetarianizm i makrobiotyka
    • Teoria zdrowia i choroby
    • System immunologiczny
    • O bólu bez bólu
    • Diagnoza orientalna
  • Uprawy
    • Rośliny dziko rosnące
  • Sklep
    • Regulamin
  • Kursy
  • Blog
  • Kontakt
  • Kuchnia
  • Medycyna jutra
    • Wegetarianizm i makrobiotyka
    • Teoria zdrowia i choroby
    • System immunologiczny
    • O bólu bez bólu
    • Diagnoza orientalna
  • Uprawy
    • Rośliny dziko rosnące
  • Sklep
    • Regulamin
  • Kursy
  • Blog
  • Kontakt
  • Strona Główna
  • Blog
  • Kuchnia – laboratorium życia

Kuchnia – laboratorium życia

Utworzono: 1 grudnia, 2019
Autor: Kazimierz Kłodawski
Kategorie:
  • Blog
  • Dobre rady
  • Naturalne terapie

KUCHNIA – to najważniejsza część domu lub mieszkania. Zazwyczaj przygotowywanie posiłków kojarzone jest z monotonią i trudem krzątaniny domowej – tak jest w konwencjonalnej kuchni. Kuchnia naturalna, w tym makrobiotyczna, oferuje nam radość i przyjemność z tego, że przygotowując pożywienie wpływamy na stan ZDROWIA. Decydujemy o najważniejszym czynniku naszego życia, jakim jest zdrowie i w konsekwencji SZCZĘŚCIE. Ten styl gotowania i przyrządzania potraw pozwala nam odkrywać za każdym razem, kiedy stajemy w kuchni-związek z naszym środowiskiem zewnętrznym, z przyrodą i MATKĄ NATURĄ. Stan radości i spokoju musi nam towarzyszyć, tak podczas gotowania, jak i SPOŻYWANIA POSIŁKOW. Tak jak energia słoneczna wzbogaca pożywienie w energię witalną, tak my wzbogacajmy potrawy przez nas przyrządzane, tym właśnie spokojem, radością i miłością. Nasz stan psychiczny ma ogromny wpływ na trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Dlatego nie jedzmy, kiedy jesteśmy zdenerwowani i poirytowani. Przygotowując posiłki zwracajmy uwagę na higienę i estetykę. Skromne, ale czyste i estetyczne nakrycie stołu jest bardzo ważne. Posiłek ma cieszyć nie tylko podniebienie, również oko.  Codziennie, pamiętajmy, że k u c h n i a – to LABORATORIUM ŻYCIA, a ten, kto przygotowuje posiłki uczestniczy w procesie TWORZENIA ŻYCIA.  Jeżeli praca w kuchni ma być przyjemnością, to należy ją tak zorganizować, by nie zużywać energii na niepotrzebne czynności. Urządzenie kuchni na modłę naturalną zacznijmy od porządków i to zadecyduje, które przedmioty będą nam potrzebne, a których należy się pozbyć. Garnki powinny być ze stali, emaliowane lub żeliwne, powinien być również szybkowar (szybkowary). Nie używać garnków aluminiowych i teflonowych. Naszą kuchnię wyposażmy w garnki od 0,5 l do 4,5 l. Jak najczęściej używać drewnianych łyżek, łopatek, widelców. W wyposażeniu kuchennym plastik i metal zastępujemy drewnem, szkłem, bawełną, porcelaną i metalem szlachetnym.  Zaopatrzmy się również w naczynia gliniane (żurek, barszcz czerwony, kiszenie ogórków itd.) . Pozdrawiam i życzę radości życia i SZCZĘŚCIA. KK

 

(wyświetleń 6 razy | wizyt dzisiaj: 1)
  • minerały
  • szczęście
  • zdrowie

Kazimierz Kłodawski

Dodaj Komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

O mnie

O mnie

Nazywam się Kazimierz Kłodawski. Jestem bardzo związany z Naturą i prawami, jakie w niej rządzą. Jestem weganinem i makrobiotykiem. Kocham życie i świat, które traktuję, jako jedną wielką twórczą przygodę. Cenię dobry dowcip i dobry kabaret i uwielbiam się śmiać. Jestem autorem dwóch książek „Rok z makrobiotyką” i „Dynia – słońce na talerzu”.

Kalendarium

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek
Sobota
Niedziela
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5

Polecam

  • Indywidualne konsultacje

Kategorie

Blog

Blog

Dobre rady

Dobre rady

Felietony

Felietony

Naturalne słodkości

Naturalne słodkości

Naturalne terapie

Naturalne terapie

Pieczywo

Pieczywo

Przepisy

Przepisy

Książki

 
Kłodawski – Rok z makrobiotyką
Kłodawski – Dynia – słońce na talerzu
 

Archiwum

Dane kontaktowe

Kazimierz Kłodawski
ul. Wróblewskiego 40c/3
66-400 Gorzów Wlkp.

+48 663 636 638
95 737 00 79
szkola@klodawski.pl

Chmurka tagów

BIO-Centrum chleb chleb razowy na zawasie czarna rzodkiew dieta pudełkowa dynia fermentowane napoje galaretki gołąbki grzyby Kiełki kiszone warzywa knedle kolacja kukurydza kurs kwas chlebowy Kwiecień małe społeczności minerały miłość oczyszczanie odchudzanie odtruwanie pierwotna energia probiotyki pszenica pączki radosć rewitalizacja rosliny dziko rosnące spotkania szczęście szybkie kiszonki truskawki Tłusty czwartek Walentynki warsztaty witaminy wykłady wątroba zdrowie zupa święta żurek

Najnowsze komentarze

  • Artur o Opowieści o pięknym i przyjaznym świecie
  • Kazimierz Kłodawski o Kimchi – czyli kapusta pekińska po koreańsku
  • Kazimierz Kłodawski o Pikle raz jeszcze
  • O mnie
  • Regulamin
  • Kontakt

© 2016 www.klodawski.pl Wszystkie prawa zastrzeżone | Strony Sklepy Internetowe

Stona internetowa używa plików cookie. Kliknij tutaj aby uzyskać więcej informacji.