Książka - Rok z makrobiotyką

 Okładka książki „Rok z Makrobiotyką”

 

 

Rok z Makrobiotyką

W dwunastu głównych rozdziałach, książki „Rok z makrobiotyką”, które odpowiadają poszczególnym miesiącom roku kalendarzowego dowiadujemy się m.in.: o Jedynej Zasadzie jin i jang i, o podstawowych chorobach w ujęciu makrobiotycznym, o monodiecie leczniczej, odżywianiu sezonowym z naturalnych i lokalnych upraw, o naturalnych sposobach przetwarzania żywności oraz o metodach przyrządzania i równoważenia potraw. Autor proponuje nam także potrawy specjalne w formie tygodniowego jadłospisu na każdą z pór roku. Wreszcie około 100 skrupulatnie zebranych i opracowanych przepisów dań makrobiotycznych, do których nawiązuje w treści książki.

Ta książka to siedemnaście lat moich doświadczeń nad różnymi terapiami żywieniem i naturalnym stylem życia. Makrobiotyka poprzez naturalny sposób odżywiania, sposób i filozofię życia jest podstawą (bazą) moich autorskich kursów i warsztatów, które proponujemy w Szkole Żywienia Naturalnego. Makrobiotyczny sposób odżywiania i życia jest dziś jedną z nielicznych teorii i filozofii, która w sposób całościowy (holistyczny) ujmuje unikatowe zjawiska życia na Ziemi. W naturalny, dopełniający sposób łączy ze sobą, przy pomocy Jedynej Zasady jin i jang, wszystko to, co Zachód nieopatrznie dzieli i przeciwstawia sobie. Naturalny sposób odżywiania, jako część teoretyczna, jaką jest cała dialektyczna filozofia starożytnego Wschodu, tworzą jedną, wzajemną dopełniającą się całość – jak jin i jang, dzień i noc, dobro i zło, zdrowie i choroba, pierwiastek męski i żeński – i istnieć bez siebie nie mogą.


Okładka książki "Dynia - Słońce na talerzu

 Okładka książki „Dynia – słońce na talerzu”

 

Dynia – słońce na talerzu

Takiej książki jak „Dynia – słońce na talerzu” na rynku czytelniczym, dietetycznym i kulinarnym jeszcze nie było. To wyjątkowa publikacja. Dlaczego? Nie jest to zwykła książka kulinarna, choć zawiera 100 sprawdzonych i oryginalnych przepisów z udziałem dyni, ani książka ogrodnicza, choć o uprawach naturalnych (ekologicznych) i o takiej też uprawie dyni Czytelnik znajdzie sporo informacji. Nie jest to książka dietetyczno-żywieniowa, pomimo że obszerne jej fragmenty skoncentrowane są na tej właśnie tematyce, ani książka filozoficzna – chociaż wątek ten przeplata się przez wszystkie jej kartki.

Czym zatem jest ta książka? To książka o życiu na miarę naszych radosnych i twórczych marzeń. Książka o życiu i przeżywaniu. O radości życia prostego, naturalnego i zdrowego, w którym nie krzywdzi się nikogo. Jest to książka, w której sacrum i profanum są jednością. Nie są to żadne teoretyczne, oderwane od rzeczywistości rozważania, tylko ponadczasowe mądrości, które powinny być demiurgiem naszego codziennego odżywiania i – szerzej – stylu życia. To książka dla wszystkich, którzy chcą zmieniać świat poprzez zmianę SIEBIE.

Nawet najdłuższa podróż – jak mawiali Chińczycy – zaczyna się od pierwszego kroku. Pierwszym krokiem może być właśnie przeczytanie tej książki i zmiana stylu życia, do jakiej zachęca.