Kazimierz Kłodawski
Pomimo że nazwa jednoznacznie nawiązuje do odżywiania, to tak naprawdę jesteśmy szkołą ŻYCIA, gdzie uczymy, jak żyć ZDROWO, twórczo, odważnie i radośnie – a w konsekwencji SZCZĘŚLIWIE.
Kazimierz Kłodawski z wykształcenia jest politologiem i socjologiem oraz specjalistą z zakresu żywienia człowieka i szeroko pojętej promocji zdrowia (studia podyplomowe). Z zamiłowania i wewnętrznej głębszej potrzeby ekologiem, myślicielem, przyrodnikiem, poszukiwaczem i badaczem. Od roku 1993 lat jest makrobiotykiem i wegetarianinem , od 1995 lat weganinem i miłośnikiem świata przyrody i Natury i naturalnego porządku w nich. W życiu szuka uniwersalnych i głębszych prawd i nowych bardziej sensownych i logicznych – niż to oferuje współczesna stechnicyzowana i odhumanizowana cywilizacja – odpowiedzi na nurtujące go pytania.
Jest autorem książek: „Rok z makrobiotyką” i „Dynia – słońce na talerzu” oraz ponad 300 artykułów na temat filozofii oraz naturalnego stylu życia i odżywiania. (publikacje m.in. „Wegetariański Świat”). Od kilkunastu lat prowadzi „Szkołę Żywienia Naturalnego” promującą ideę zdrowego, naturalnego i twórczego życia.