PRZEPIS TYGODNIA — Hummus

Hummus, czyli słynna pasta z ciecierzycy. Doskonała do wszystkiego. Nadaje się na imprezowe przekąski, wieczór filmowy czy śniadanie, obiad lub kolację. Ciecierzyca Jej głównym składnikiem jest ciecierzyca zwana również cieciorką lub grochem włoskim. Cieciorka to głównie źródło białka i węglowodanów. Zawiera ona dużo błonnika, więc jest doskonała przy odchudzaniu. Znajdziesz w niej również wapń, magnez, żelazo oraz wiele innych minerałów i witamin. Najlepiej jest ją ugotować … Czytaj dalej PRZEPIS TYGODNIA — Hummus

Kiszone warzywa

Naturalna fermentacja to wspaniały przykład współpracy człowieka z Naturą: konserwujemy pokarmy, nie zużywając przy tym energii. Ponadto czynimy pokarmy łatwiej strawnymi, pokarm taki jest bardziej odżywczy i emanuje specyficzną energią. Czym zatem jest ta tajemnicza metoda naturalnej fermentacji? Jest to przemiana substancji organicznych (warzywa, owoce, zboża, strączkowe, mleko itd.), która zachodzi pod wpływem fermentów (enzymów), wytwarzanych przez mikroorganizmy (przeważnie bakterie). Do najbardziej znanych i stosowanych przez człowieka … Czytaj dalej Kiszone warzywa

Ciąg dalszy o bobie i potraw z niego

BÓB – warzywo spożywane od tysięcy lat, od 2-3 tygodni króluje na straganach i naszych stołach. I taki BÓB NALEŻY SPOŻYWAĆ, czyli bób jako warzywo SEZONOWE. SPOŻYWANIE WARZYW SEZONOWYCH PRZEZ TYSIĄCE LAT BYŁO CZYMŚ NATURALNYM I SŁUŻYŁO NASZEMU ZDROWIU. Bób pamięta najstarsze cywilizacje. Bardzo popularny był w starożytnym Egipcie, Rzymie, Grecji, ale także w Chinach (obecnie największy producent). Warzywo to jest bardzo popularne w kuchni  śródziemnomorskiej. Z bobu … Czytaj dalej Ciąg dalszy o bobie i potraw z niego

Letnie zupy

Zawsze, gdy nie masz pomysłu na posiłek, pamiętaj, że jest coś takiego, jak ZUPA, którą można serwować:  na śniadanie – jako bulion, na obiad – z warzywami i na kolację – jako zupę krem z grzankami i można ją przyrządzić dosłownie ze wszystkiego. Należy jednak pamiętać o tym, aby warzywa i owoce użyte do przyrządzenia zupy były zawsze sezonowe i pochodziły z lokalnych upraw.  W tradycji kulinarnej wszystkich narodów, zupa zawsze odgrywała bardzo ważną … Czytaj dalej Letnie zupy

Jedz bób – bo czas jego nastał

CZAS BOBU NASTAŁ. Wykorzystajmy więc te chwile i raczmy się nim, bo warto. Można z niego zrobić puree, dodawać do sałatek, zup, leczo, albo zjeść sam z dodatkiem przypraw lub bez. Zawiera dużą ilość wartościowego błonnika (ważne dla odchudzających się), białka, węglowodanów, witamin z grupy B i składników mineralnych. Bób jest również źródłem witaminy C. Jest pyszny i sycący. Warto więc włączyć go do diety. A wystarczy łyżka ugotowanych ziaren bobu, … Czytaj dalej Jedz bób – bo czas jego nastał