Węglowodany

Dziś powiemy o STRASZNYCH węglowodanach, zwanych również cukrami. Wiele osób ich się boi, unika i traktuje jak wielkie zło w swoim stylu odżywiania. Niezależnie od tego, czy są one zdrowe, czy niezdrowe. Jest to spowodowane popularnymi dziś dietami jak np. dieta KETO. Strach przed węglowodanami wywodzi się głownie ze skutków spożywania przetworzonych cukrów i rafinowanych mąk. W wyniku tych opinii oczernianie węglowodanów rozszerzyło się na wszystkie produkty spożywcze, … Czytaj dalej Węglowodany

Tłuszcze

Dziś poruszymy temat sporów i kontrowersji. Porozmawiamy o tłuszczu. Tłuszcze Energia w naszym organizmie głównie przechowywana jest w tłuszczu. Jeżeli spożywamy za dużo tłuszczu w stosunku do potrzeb naszego organizmu jego nadmiar jest magazynowany w komórka tłuszczowych. Stanowi on rezerwę do późniejszego wykorzystania. Tak samo dzieje się, jeżeli jemy za dużo białka lub węglowodanów. Ich nadmiar przekształcany jest w tłuszcz, który idzie do komórek tłuszczowych oraz stanowi nasze potencjalne źródło energii … Czytaj dalej Tłuszcze

Warzywa kapustne

Dziś powiemy sobie o warzywach kapustnych. Są to rośliny klimatu umiarkowanego i stanowią one grupę warzyw najpowszechniej uprawianych. Czy ktoś, z nas – Polaków – wyobraża sobie życie bez bigosu, surówek, kapusty kiszonej, stół rodzinny bez gołąbków i wielu innych smacznych potraw na bazie warzyw kapustnych? Chyba nie. Do warzyw kapustnych zaliczamy: – kapustę białą, czerwoną, włoską i pekińską, – brukselkę, – kalafior, – brokuł, – kalarepkę, … Czytaj dalej Warzywa kapustne

Warzywa rzepowate

Dziś powiemy sobie o WARZYWACH RZEPOWATYCH. Są to rośliny jednoroczne, które spokrewnione są z warzywami kapustnymi. Nie jest to liczna grupa warzyw, ale często bywają uprawnie w naszych przydomowych ogródkach Do warzyw rzepowatych zaliczamy – rzodkiewkę – rzodkiew Daikon – czarną rzepę – brukiew Rzodkiewka Jest warzywem o bardzo krótkim okresie wegetacji. Zbiór następuje po 30-50 dniach od wysiewu. Nasiona kiełkują już przy temperaturze 2 st. C. i znoszą … Czytaj dalej Warzywa rzepowate

ZWIASTUNY WIOSNY, czyli o roślinach zielonych

Dziś o ZWIASTUNACH WIOSNY, czyli o roślinach zielonych a nawet dziko rosnących, które zaczynają pojawiać się już pod koniec lutego. POKRZYWA Jedną z takich roślin jest POKRZYWA – królowa naszych przydroży. Spotkać ją można prawie wszędzie, ale zawsze w pobliżu człowieka. Jest byliną dorastającą nawet do 1,5 metra. Pierwsze listki tej życiodajnej rośliny pojawiają się już wczesną wiosną. Wtedy możemy i powinniśmy ją spożywać na surowo, np. w postaci „sałatki … Czytaj dalej ZWIASTUNY WIOSNY, czyli o roślinach zielonych

Teoria Pięciu Przemian – Przemiana Drzewa

22 Stycznia 2023 był Chiński Nowy Rok. Dziś więc rozpoczynamy cykl wpisów o Teorii Pięciu Przemian. Teoria Pięciu Przemian. Teorii Pięciu Przemian to chińska filozofia stosowana do opisywania integracji i relacji między rzeczami. Uważa ona, że pięć elementów; Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda; to podstawowe elementy wszechświata, między którymi zachodzi integracja. Teoria Pięciu przemian opisuje rzeczywistość. Za jej pomocą możemy ocenić i porównać wszystko. … Czytaj dalej Teoria Pięciu Przemian – Przemiana Drzewa

PRZEPIS TYGODNIA — Hummus

Hummus, czyli słynna pasta z ciecierzycy. Doskonała do wszystkiego. Nadaje się na imprezowe przekąski, wieczór filmowy czy śniadanie, obiad lub kolację. Ciecierzyca Jej głównym składnikiem jest ciecierzyca zwana również cieciorką lub grochem włoskim. Cieciorka to głównie źródło białka i węglowodanów. Zawiera ona dużo błonnika, więc jest doskonała przy odchudzaniu. Znajdziesz w niej również wapń, magnez, żelazo oraz wiele innych minerałów i witamin. Najlepiej jest ją ugotować … Czytaj dalej PRZEPIS TYGODNIA — Hummus

Kiszone warzywa

Naturalna fermentacja to wspaniały przykład współpracy człowieka z Naturą: konserwujemy pokarmy, nie zużywając przy tym energii. Ponadto czynimy pokarmy łatwiej strawnymi, pokarm taki jest bardziej odżywczy i emanuje specyficzną energią. Czym zatem jest ta tajemnicza metoda naturalnej fermentacji? Jest to przemiana substancji organicznych (warzywa, owoce, zboża, strączkowe, mleko itd.), która zachodzi pod wpływem fermentów (enzymów), wytwarzanych przez mikroorganizmy (przeważnie bakterie). Do najbardziej znanych i stosowanych przez człowieka … Czytaj dalej Kiszone warzywa

Ciąg dalszy o bobie i potraw z niego

BÓB – warzywo spożywane od tysięcy lat, od 2-3 tygodni króluje na straganach i naszych stołach. I taki BÓB NALEŻY SPOŻYWAĆ, czyli bób jako warzywo SEZONOWE. SPOŻYWANIE WARZYW SEZONOWYCH PRZEZ TYSIĄCE LAT BYŁO CZYMŚ NATURALNYM I SŁUŻYŁO NASZEMU ZDROWIU. Bób pamięta najstarsze cywilizacje. Bardzo popularny był w starożytnym Egipcie, Rzymie, Grecji, ale także w Chinach (obecnie największy producent). Warzywo to jest bardzo popularne w kuchni  śródziemnomorskiej. Z bobu … Czytaj dalej Ciąg dalszy o bobie i potraw z niego

Letnie zupy

Zawsze, gdy nie masz pomysłu na posiłek, pamiętaj, że jest coś takiego, jak ZUPA, którą można serwować:  na śniadanie – jako bulion, na obiad – z warzywami i na kolację – jako zupę krem z grzankami i można ją przyrządzić dosłownie ze wszystkiego. Należy jednak pamiętać o tym, aby warzywa i owoce użyte do przyrządzenia zupy były zawsze sezonowe i pochodziły z lokalnych upraw.  W tradycji kulinarnej wszystkich narodów, zupa zawsze odgrywała bardzo ważną … Czytaj dalej Letnie zupy