Dziś powiemy sobie, jak powinno wyglądać dobrze zbilansowane, naturalne i zdrowe śniadanie.
Bulion
Rano powinniśmy rozpocząć dzień posiłkiem lekkostrawnym i najlepiej ciepłym, mokrym i zasadowym. Taką idealną potrawą na śniadanie jest bulion, który gotujemy rankiem lub w dniu poprzednim, a rano zagotowujemy.
Jak taki bulion sporządzić?
Bierzemy 0,5 l wody, dodajemy mały kawałek jakiegoś startego warzywa, np. marchewki, selera, pietruszki itd., 2-3 cm pokruszonych glonów wakame lub arame i gotujemy ok. 10 min. Następnie taki wywar zakwaszamy wodą z ogórków lub kapusty kiszonej, rozrobioną pastą miso, sosem shoyu, zakwasem żurkowym itp. Jeszcze tylko szczypta soli i mamy poranny eliksir.
Na drugie danie śniadaniowe polecam płatki jaglane i gryczane błyskawiczne, do których dodajemy rodzynki suszone i żurawinę. Wszystko to zalewamy wrzątkiem i po 5 min mamy gotowe drugie danie śniadaniowe, które serwujemy z posypką orzechowo-nasienną i zblanszowanym jabłkiem z cynamonem.
Można jeszcze dla rozkoszy podniebienia do jabłka dodać kropelkę słodu (syropu) zbożowego.
A co pić?
Po takim śniadaniu nasz organizm nie przejawią większej ochoty na różne płyny, które zazwyczaj pijemy o poranku. Ale gdyby taka ochota przyszła to polecam kawę zbożową (np. orkiszową), herbatę kukicha, bancha, sencha. .
Bulion można zastąpić jakąkolwiek zupą lub rzadkim kremem.
Krem zbożowy
Kremy zbożowe na śniadanie to wymarzona potrawa, która może łączyć w sobie wszystko to, co zawiera bulion i zupa i to, co jest zawarte w płatkach zbożowych i drobniejszych kaszkach. Kremy takie możemy spożywać na różne sposoby: najczęściej na słodko, ale także na sposób wytrawny i każdy inny.
Jak zrobić krem zbożowy?
Kremy sporządzamy z ugotowanych ziaren zbóż, które miksujemy dodając wody. Można go posypać gomasio i polać kilkoma kropelkami sosu shoyu (kremy z pszenicy, żyta, jęczmienia). Druga opcja to jeść go na słodko, posypany nasionami i orzechami z syropem klonowym, miodem lub słodami naturalnymi (kremy z ryżu, kaszy jaglanej, kukurydzy). Inne przykłady kremów zbożowych – kliknij tu
Owsianka
Na śniadanie można również gotować przysłowiową owsiankę – Wszyscy siłacze zaczynają dzień owsianką.
Łączy ona w sobie elementy bulionu czy zupy i potraw z płatków i grubszych kaszek na gęsto. Taka owsianka może oprócz płatków owsianych zawierać różne inne płatki, np. orkiszowe, ryżowe, jaglane, gryczane itd. oraz różne nasiona (można je podprażyć) i rozdrobnione orzechy.
Proponuję, aby na śniadanie używać częściej płatków błyskawicznych. Rano mamy mało czasu i zazwyczaj się spieszymy, a taka mieszanka płatków z nasionami, orzechami i owocami suszonymi lub świeżymi wymaga tylko zalania wrzątkiem i po 5 minutach mamy gotowy posiłek. Ułatwiajmy sobie życie, szczególnie na początku dnia, czyli rano.
Więcej przepisów znajdziesz w książkach Kazimierza Kłodawskiego.
Zawierają one smakowite przepisy i są po brzegi wypełnione wiedzą.
Masz pytania? Napisz mi je w komentarzu lub wyślij maila.
Pozdrawiam
Ola
SHARE THIS:
Image Designed by Freepik