Święta już za 18 dni, czas więc nastawić zakwas buraczany.
Jest on podstawą stołu wigilijnego, ale również skutecznie regeneruje cały organizm.
Systematycznie spożywany odtruwa i usuwa zdegenerowane komórki, wspomaga leczenie nowotworów złośliwych (niezastąpiony przy i po kuracjach antybiotykami, chemioterapii itd.). Zwiększa odporność, odkwasza, ułatwia trawienie i przemianę materii. Pobudza krążenie, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy, hamuje procesy gnilne w jelitach, oczyszcza krew i wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek.
Dodatkowo odblokowuje nerki i ułatwia wydalanie moczu. Przyspiesza zdrowienie z wielu chorób, m.in. z przeziębienia, grypy, anemii, załamań nerwowych i depresji itd. Łagodzi przebieg menopauzy.
Barszcz kiszony/zakwas buraczany
Składniki
- 4-5 średniej wielkości czerwone buraki
- 2-3 łyżki kiszonego żuru (może być też sucha skórka od chleba razowego)
- szczypta soli
- kilka ziaren ziela angielskiego
- listek laurowy
Przygotowanie:
- Buraki dokładnie myjemy i kroimy w plastry.
- Wkładamy do glinianego lub szklanego naczynia.
- Aby zapoczątkować proces fermentacji dodajemy 2-3 łyżki kiszonego żuru (może być też sucha skórka od chleba razowego)
- Dodajemy szczyptę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i listek laurowy.
- Wszystko zalewamy letnią przegotowaną wodą.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Czas zależy od temperatury. W chłodniejszym miejscu trzeba będzie dłużej poczekać.
- Zakwas trzeba codziennie mieszać. Należy dbać, by nic nie zostawało na powierzchni, gdyż w ten sposób może spleśnieć.
Ukiszony barszcz ma barwę intensywnej ciemnej czerwieni i smak kwaskowo-winno-słodki.
Teraz czas na barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny
Składniki
- 2 -3 marchewki
- cebula
- seler
- pasternak lub pietruszka
- 2-3 buraki czerwone
- wakame, arame lub kombu
- grzyby suszone
- imbir
- czosnek
- sól, pieprz i majeranek
- sos shoyu lub tamari
- pasta miso
Przygotowanie
- Gotujemy wywar z warzyw (marchewka, cebula, seler, pasternak lub pietruszka, buraki czerwone) z dodatkiem wodorostów i paroma suszonymi grzybami.
- Po ugotowaniu wywaru warzywa wyjmujemy, dodajemy wcześniej ukiszony barszcz (na 3 litry wywaru ok. 400-600 ml barszczu ukiszonego).
- Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, a także 1-2 łyżkami sosu shoyu lub tamari i pastą miso (jęczmienne, ryżowe lub sojowe). Tuż przed zdjęciem z ognia barszcz przyprawiamy świeżo startym imbirem i czosnkiem.
Pamiętaj!!! Barszcz wigilijny oraz barszcz kiszony możemy spożywać całym rokiem, gdyż działa on cuda.
Barszcz kiszony polecany jest wszystkim, ale szczególnie kobietom planującym ciążę i w ciąży (dzięki zawartości kwasu foliowego). Wszystkim cierpiącym na nowotwory złośliwe, osobom o obniżonej witalności, odporności i chronicznym zmęczeniu. Osobom palącym, spożywającym w nadmiarze alkohol, wyniszczonych lekami i narkotykami. Także tym, którzy chcą dokonać radykalnej odnowy swego organizmu, wyleczyć się skutecznie z chronicznych przypadłości i chorób i zacząć nowe życie (rozstanie, rozwód, utrata pracy, strata pieniędzy itd.).
Barszcz kiszony najlepiej pić 15 min przed śniadaniem, jako pierwszy napój lub wieczorem, przed kolacją, a także 2 godziny po kolacji. Około 130-140 ml napoju podgrzewamy do letniej temperatury lub rozcieńczamy go dolewając gorącej wody i dodajemy szczyptę soli himalajskiej. Napój mieszamy i wypijamy małymi łykami długo przetrzymując go w ustach.Osoby w trakcie lub po chemioterapii powinny pić trochę więcej, ok. 150 – 160 ml.
Więcej przepisów znajdziesz w książkach Kazimierza Kłodawskiego.
Zawierają one smakowite przepisy i są po brzegi wypełnione wiedzą.
Masz pytania? Napisz mi je w komentarzu lub wyślij maila.
Pozdrawiam
Ola
SHARE THIS:
Image Designed by Freepik