Święta już za 11 dni, czas więc na kapustę wigilijną i bigos.
Dziś przedstawiam trzy propozycje. Przepis na kapustę wigilijną oraz dwa przepisy na bigos.
Ten tradycyjny z grzybami oraz nowoczesną propozycję dla tych co lubią zmiany.
Kapusta wigilijna to bardzo prosta i smaczna potrawa na nasz świąteczny stół.
W niektórych regionach kraju zastępuje pierogi z kapustą i grzybami.
Prawdziwy bigos natomiast wymaga wiedzy kulinarnej, wytrwałości i konsekwencji.
Dopiero uporczywy i długotrwały proces podlewania, mieszania, duszenia, przyprawiania, schładzania (a niekiedy mrożenia) i ponownego podgrzewania sprawia, że wszystkie składniki tworzą harmonijną, dopełniającą i niepowtarzalną całość.
Kapusta z grzybami
Składniki:
- 100 g suszonych grzybów leśnych (najlepiej prawdziwków),
- 0,7 kg kapusty kiszonej,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- olej,
- pieprz ziołowy i estragon.
Przygotowanie:
- Cebule tniemy w krążki i podsmażamy przez kilka minut na patelni (lub w garnku), pod koniec smażenia dodajemy pocięty czosnek.
- Następnie dodajemy pociętą kapustę kiszoną i mieszając smażymy ok. 10 min.
- Po tym czasie dodajemy drobno pocięte – wcześniej namoczone i ugotowane – grzyby.
- Przyprawiamy pieprzem, dodajemy wody i dusimy.
- Kapustę z grzybami dusimy pod przykryciem ok. 40-50 min, od czasu do czasu mieszając.
- 10 min przed końcem dodajemy estragon.
Opcjonalnie:
- Do podlania kapusty możemy użyć wywaru z gotowanych grzybów.
- Do kapusty razem z grzybami możemy dodać pokruszone wodorosty kombu lub wakame.
Bigos z dyni, kapusty i soczewicy
Składniki:
- 3-4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni,
- 2 szklanki poszatkowanej kapusty włoskiej (lub innej),
- 2 średniej wielkości marchewki,
- pół selera,
- cebula,
- czosnek,
- 2-3 suszone grzybki (namoczyć),
- ¾ szklanki opłukanej czerwonej soczewicy,
- pasta miso,
- sos shoyu lub tamari,
- sól, biały lub ziołowy pieprz, cząber ogrodowy, tymianek,
- świeżo starty imbir.
Przygotowanie
- Myjemy i kroimy warzywa.
- Kapustę, marchewki, pół selera, cebulę i czosnek smażymy na oleju ok. 13-15 min.
- Następnie warzywa przekładamy do większego garnka.
- Dodajemy dynię, ¾ szklanki opłukanej czerwonej soczewicy i wcześniej namoczone suszone grzybki.
- Gotujemy jeszcze ok. 30 min.
- Pod koniec dodajemy 1,5-2 łyżki pasty miso rozrobionej z wodą (jęczmienne lub ryżowe) i 2 łyżki sosu shoyu lub tamari.
- Dodatkowo przyprawiamy solą, białym lub ziołowym pieprzem, cząbrem ogrodowym, tymiankiem i świeżo startym. imbirem.
Bigos z suszonymi grzybami i śliwkami
Składniki:
- Kapusta słodka,
- Kapusta kiszona,
- suszone grzybki (namoczyć),
- suszone śliwki,
- marchewki,
- pasternak i pietruszka,
- pół selera,
- cebula,
- czosnek,
- glony kombu i wakame,
- pasta miso,
- sos shoyu lub tamari,
- sól, biały lub ziołowy pieprz, cząber ogrodowy, tymianek, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie,
- świeżo starty imbir.
Przygotowanie
- Suszone grzyby należy namoczyć na noc i ugotować w wodzie, w której się moczyły (grzyby nie powinny być za bardzo rozdrobnione, mają być wyczuwalne w bigosie).
- Kapustę kiszoną ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Kapustę słodką drobno pokroić i również ugotować.
- Marchew, pasternak, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek pokroić i podsmażyć z dodatkiem pokruszonych glonów kombu i wakame.
- Następnie dodać do gotowanej słodkiej kapusty razem ze śliwkami.
- Gotować do miękkości.
- Następnie wszystkie składniki łączymy.
- Gotujemy przez jakiś czas.
- Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano, sosem tamari lub shoyu i pastą miso (na 5 litrów bigosu 2-4 łyżki stołowe).
- Na 10 min przed zdjęciem z ognia bigos przyprawiamy świeżo startym imbirem.
Smacznego.
A jaki jest twój przepis na bigos czy kapustę wigilijną?
Więcej przepisów znajdziesz w książkach Kazimierza Kłodawskiego.
Zawierają one smakowite przepisy i są po brzegi wypełnione wiedzą.
Nie masz pomysłu na prezent? Książka z dużą ilością wiedzy to dobry wybór
„Rok z makrobiotyką” to 12 rozdziałów, które odpowiadają poszczególnym miesiącom roku kalendarzowego.
Z tej książki dowiemy się m.in.: o jedynej zasadzie Jin i Jang, o podstawowych chorobach w ujęciu makrobiotycznym, o monodiecie leczniczej, o odżywianiu sezonowym, o naturalnych sposobach przetwarzania żywności oraz o metodach przyrządzania i równoważenia potraw.
Masz pytania? Napisz mi je w komentarzu lub wyślij maila.
Pozdrawiam
Ola
SHARE THIS:
Image Designed by Freepik