Dynia jest dobra na wszystko
Surowa, gotowana, duszona i pieczona dynia znaleźć się powinna na stołach wszystkich dbających o swoje zdrowie, ale szczególnie u osób uskarżających się na zaparcia – przyczynę większości dziś chorób cywilizacyjnych.
Także na stołach tych, którzy cierpią na choroby serca: potrawy z dyni są polecane ludziom z miażdżycą, stwardnieniem tętnic oraz nadciśnieniem tętniczym.
Dlatego dziś na obiad polecam — Zupę krem z dyni
Składniki
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 szklanek drobno pociętej dyni,
- 1-2 marchewki (można dodać inne warzywo, np. pasternak czy seler, uzyskamy trochę inny smak),
- sos sojowy shoyu lub tamari,
- świeżo starty imbir,
- ziarnami słonecznika lub dyni,
- natka pietruszki lub koperek,
- sól, pieprz,
Opcjonalnie
- kilka łyżek mleka kokosowego
- płatki chili
Przygotowanie
- Posiekaną cebulę z ząbkiem czosnku podsmażamy w garnku z łyżką oleju.
- Dodajemy 5 szklanek drobno pociętej dyni oraz marchewki (oraz inne warzywa opcjonalnie), podlewamy wodą i gotujemy.
- Gdy składniki będą miękkie, zestawiamy z ognia i po lekkim przestudzeniu miksujemy.
- Zupę ponownie zagotowujemy (jeżeli jest za gęsta, dodajemy wody), doprawiamy łyżką sosu sojowego shoyu lub tamari oraz świeżo startym imbirem.
- Podajemy z podprażonymi ziarnami słonecznika lub dyni (należy je wcześniej podprażyć na patelni) i pociętą natką pietruszki lub koperkiem.
Opcjonalnie
Można ją również przystroić mlekiem kokosowym i płatkami chili.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów znajdziesz w książkach Kazimierza Kłodawskiego.
Zawierają one smakowite przepisy i są po brzegi wypełnione wiedzą.
Masz pytania? Napisz mi je w komentarzu lub wyślij maila.
Pozdrawiam
Ola
SHARE THIS:
Image Designed by Freepik