Kurs BUDOWANIA INDYWIDUALNEGO SYSTEMU ODPORNOŚCIOWEGO W OPARCIU O SAMODZIELNIE PRZYRZĄDZANE PROBIOTYKI. Podczas kursu będziemy uczyć się praktycznych zasad sporządzania zdrowych i smacznych naturalnych probiotyków z wykorzystaniem popularnej fermentacji mlekowej – kiszenie
Czas trwania – 1 dzień (sobota, przez cały lipiec i sierpień: 6 godz. zajęć). Zaczynamy o godz. 9.00 (śniadaniem), a kończymy o 15.00 (deserem poobiednim). Zajęcia odbywają się w małych grupach (do 10 osób). Cena: 130 PLN, dla stałych klientów atrakcyjny rabat. Podczas kursu będą serwowane: śniadanie (3 składnikowe, obiad (zupa i drugie danie z przystawkami, przekąski, deser i różne napoje)
Naturalna fermentacja to wspaniały przykład współpracy człowieka z
Matką Naturą: konserwujemy pokarmy, nie zużywając przy tym energii. Ponadto czynimy pokarmy łatwiej strawnymi, pokarm taki jest bardziej odżywczy i emanuje specyficzną energią. Nas będzie interesowała przede wszystkim fermentacja mlekowa (inaczej kiszenie), słusznie zwana królową w tej dziedzinie. Jest to jedna z najstarszych metod konserwowania. Sięga czasów zamierzchłych, pomimo iż sam proces fermentacji odkryto dopiero w XIX wieku.
A co będziemy kisić?
- Szybkie letnie makrobiotyczne kiszonki, zwane w makrobiotyce piklami – jest to fenomen letnich kiszonek
- Regeneracyjny kiszony napój buraczano-warzywny – bardzo skutecznie odtruwa i regeneruje cały organizm
- Zakwas na żurek i biały barszcz – żurek i biały barszcz na tych zakwasach odmienią WASZE życie
- Ogórki małosolne, cukinie, kabaczki i patisony
Omówimy także jedno z najważniejszych praw naturalnej terapii i makrobiotyki: odżywianie sezonowe z lokalnych i naturalnych upraw
BUDUJMY INDYWIDUALNĄ ODPORNOŚĆ ORGANIZMU POPRZEZ
OKREŚLONY ZGODNY Z PRAWAMI NATURY – SPOSÓB ODŻYWIANIA I ŻYCIA
Kurs poprowadzi: Kazimierz Kłodawski – specjalista z zakresu żywienia człowieka i promocji zdrowia oraz znawca i miłośnik starożytnej filozofii, medycyny i dietetyki Dalekiego Wschodu.
Chętnych prosimy o kontakt telefoniczny ze Szkołą Żywienia Naturalnego. (nr kom. 663 636 638) Każdy z uczestników zostanie zaopatrzony w komplet materiałów i przepisów niezbędnych do sporządzenia powyższych potraw.
Pozdrawiam: Kazimierz Kłodawski