Zupa z czerwonej soczewicy z wodorostami i pastą miso – jest to zupa, której podstawą są różne warzywa sezonowe.
– wodorosty (wakame i pokruszone nori),
– suszone prawdziwki
– i czerwona soczewica (ok. 100-120 g na litr zupy).
Podsmażone warzywa, wodorosty, suszone grzyby i opłukaną soczewicę zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut.
Zupę przyprawiamy 5 min przed zdjęciem z ognia.
Specyficzny smak zawiera się w zestawie przypraw takich jak:
W sezonie można wzbogacić zupę przetartym pomidorem.
Podsumowanie
Składniki:
- 3 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 por
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100-120 g soczewicy czerwonej
- wodorosty morskie (wakame lub kombu)
- suszone grzyby
- kawałek imbiru (opcjonalnie)
- sok z cytryny (opcjonalnie)
Przyprawy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- pieprz ziołowy lub biały, cząber, tymianek, majeranek, pasta miso oraz sos sojowy / tamari, według uznania
- Warzywa kroimy w drobne paski lub kostkę.
- Na rozgrzanej patelnie lub w garnku smażymy cebule. Musi się ona zarumienić. Do smażenia używamy oleju tłoczonego na zimno z pierwszego tłoczenia lub smażymy na wodzie.
- Następnie dorzucamy pokrojone warzywa i smażymy ok. 5 min.
- Dodaj wyciśnięty czosnek, starty imbir, kminek rzymski i kurkumę. Wymieszaj warzywa z przyprawami.
- Jeżeli smażysz na patelni, przełóż teraz wszystko do garnka i zalej wodą. Dorzuć to do tego soczewicę i glony morskie.
- Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz gaz i gotuje na wolnym ogniu ok. 30-40min aż czerwona soczewica i warzywa zmiękną.
- Teraz czas na przyprawianie. Dodaj cząber, tymianek, majeranek, pastę miso oraz sos sojowy / tamari, według uznania.
- Wyjmij z zupy kombu. Wakame jest delikatne, więc może zostać w zupie.
- Połowę zupy zmiksuj tak, żeby była bardziej kremowa. Możesz też, zostawić jak jest. Wszystko zależy od Ciebie i twoich osobistych preferencji.
- Przed podaniem zupę można skropić sokiem z cytryny.
Masz ochotę na zupę krem czosnkowy zapraszam tu po przepis.
Więcej przepisów znajdziesz w książkach Kazimierza Kłodawskiego.
Zawierają one smakowite przepisy i są po brzegi wypełnione wiedzą.
Masz pytania? Napisz mi je w komentarzu lub wyślij maila.
Pozdrawima
Ola
SHARE THIS:
Image Designed by Freepik